top of page
situering

situering

Burkina Faso, het vroegere Opper-Volta, is een sahelland met een oppervlakte van 274.000 km2 en 15 miljoen inwoners. Het is het derde armste land ter wereld. In de jaren '80 heerste er een grote hongersnood, het land werd toen opgenomen in het project Band-aid van Bob Geldhof. Het is gelegen tussen Ivoorkust, Niger, Mali, Togo & Ghana en heeft geen eigen watervoorziening. Het land is wat dat betreft afhankelijk van de rivier de Volta en de goodwill van Ivoorkust. Bobo-Dioulasso betrekt zijn water van de kleine rivier La Guingette. Noordelijk, boven Ouagadougou, grenst het land aan de Sahara. Zuidelijk is de natuur milder, weliger, vruchtbaarder en is het minder heet.

politiek

politiek

Sinds 2012 bevindt  Burkina Faso zich in een spiraal van terroristisch geweld komende vanuit het noorden, Mali en zijn vele mensen op de vlucht. Sabou echter heeft tot op heden nog geen aanslagen gekend.

Het land beleeft momenteel politiek een moeilijke periode waardoor de bevolking een grote onzekerheid ervaart op verschillende vlakken. 

Ook Burkina Faso wordt niet gespaard van Corona waardoor ook daar scholen gedurende enige tijd gesloten werden. Eens te meer hebben deze mensen onze financiële hulp nodig om hun kinderen de zekerheid te bieden van onderwijs en voeding en een toekomst.

economie

economie

De grootsteden willen niet achterblijven en er wordt duchtig gerenoveerd en gebouwd. Ouaga 2000 is daar een typisch voorbeeld van. Het geeft de hoofdstad Ouagadougou, met zijn meer dan 3 miljoen inwoners, een panorama van Westerse, Arabische en Afrikaanse stijlen. Bobo-Dioulasso, 380 km zuidwaarts, is een economische hoofdstad van het land en telt meer dan 500.000 inwoners.

De stadscentra zijn het economische en financiële hart van deze steden, maar net buiten de stad bevinden zich de getto’s, waar de meeste mensen leven. Hun huisje is opgetrokken uit gedroogde aarde, wat rampzalig kan zijn tijdens het regenseizoen en stort gewoon in. Wie het iets beter heeft, bouwt met cementblokken.

De Burkinabe zijn meesters in het overleven, hoewel 85 % van de bevolking analfabeet is en overleeft met het opknappen van klusjes of landbouw. De kleine meertjes zijn goed voor wat visvangst, maar landbouw is toch de basis. Er wordt, waar water aanwezig is, zelfs rijst verbouwd. Soms 3 oogsten tijdens een goed regenseizoen. Ook wordt op diverse plaatsen aan veeteelt gedaan.

De stedelingen hebben een eigen zaakje in van alles en nog wat. Eigenlijk zou je Bobo-Dioulasso kunnen beschrijven als een grote, altijddurende rommelmarkt. Een winkeltje is soms niet meer dan 4 palen met een golfplaat erop. Er zijn massa’s kleine restaurantjes, buvettes en marktjes geopend vanaf de vroege ochtend tot laat na middernacht. De stad is druk bevolkt door verkopers, die je altijd wel weten te vinden als je op straat komt. Wie het echter niet ziet zitten, bedelt en jammer genoeg zijn de steden daar erg bevolkt mee: blinden, kreupelen…

De mensen leven buiten de steden in wat wij ‘krottenwijken’ zouden noemen : twee kamertjes, meestal zonder electriciteit of stromend water. Koken gebeurt op een houtvuurtje en een ‘marmitte’. De basisvoeding is gierst en mais, met een eenzaam stukje vlees of vis af en toe. De bladeren van de baobab, pitten van boomvruchten en andere plantedelen worden tot saus verwerkt. Groenten zijn verkrijgbaar, zoals het vele exotisch fruit, maar ze maken er door onwetendheid geen gebruik van.

De lonen zijn laag. Een ambtenaar verdient ongeveer 35.000 CFA per maand (ongeveer €50). Daarmee moet hij zijn huishuur betalen, kinderen laten studeren en overleven

scholing

scholing

In Burkina Faso kan slechts 1 persoon op 5 lezen en/of schrijven. Er zijn dus enorm veel analfabeten in het land. School is er gratis en verplicht voor kinderen van 7 tot 13 jaar, maar wegens gebrek aan leraars en door het feit dat kinderen thuis moeten helpen werken,maakt slechts 1/3 hiervan gebruik. Minder dan 1% van de Burkinese jeugd volgt een voortgezette opleiding aan de universiteit van Ouagadougou.

betaalmiddelen

betaalmiddelen

CFA is het officiële betaalmiddel van Burkina Faso, uitgereikt door de nationale bank van centraal West-Afrika.In 1994 is de CFA gedevalueerd met 50%.

€1 = 656 CFA 1000 CFA = €1,53

klimaat 

klimaat

Het land kent een Saharaklimaat. Van november tot en met maart is het er koel en droog. Van juni t/m oktober tijdens de winter is het er minder warm en regent het er de hele tijd. De neerslaghoeveelheid varieert van 1.300 mm in het zuid-oosten (meest vochtige streek van het land) tot 255 mm in het noorden. De temperaturen variëren gemiddeld van 25 tot 35 graden Celsius.

bottom of page